ابزارهای دستی و کاربرد آنها در صنایع مختلف
ابزارهای دستی و کاربرد آنها در صنایع مختلف
ابزارهای دستی ابزارهایی هستند پر مصرف و با استفاده های گوناگون در صنایع مختلف، که در تنوع زیادی تولید می شوند. ابزارهای دستی در کارگاه های تولیدی، صنعتی، مکانیکی، آهنگری و ... حتی در منازل نیز مورد استفاده قرار می گیرند و وجودشان برای انجام کارها ضروری است.
ابزارآلات دستی همان طور که از نامشان پیداست، با استفاده از نیروی دست کار می کنند. البته تولیدکنندگان این نوع ابزارها، با در نظر گرفتن این مسأله، ابزارآلات دستی را با طراحی ارگونومیک تولید می کنند تا هنگام کار کردن با آنها کمترین میزان آسیب به دست کاربر وارد شود.
انواع ابزارهای دستی
ابزارهای دستی در گروه های مختلفی مانند آچارآلات، انبرها، پیچ گوشتی، آچارآلات کارگاهی، ابزارهای برش دستی، ابزارهای اندازه گیری، ابزارهای دستی عمومی، جعبه بکس، بکس، دسته بکس و ... گروه بندی می شوند. در زیر به ترتیب با هر یک از این ابزارها آشنا خواهیم شد.
آچارآلات
آچارها یکی از پر کاربردترین ابزارها هستند که در هر کارگاه یا خانهای یافت می شوند و در طول زمان، در انواع مختلفی طراحی شدهاند و قدمت آنها به قرن ۱۵ برمی گردد. این ابزارهای محبوب و پرکاربرد در طراحی های بسیار متنوع در جهان ساخته شده اند. برای برخی از آنها مثل «آچار لوله گیر» استفاده های خاص تعریف شده و بعضی از آنها مثل «آچار تنظیم شونده» یا همان «آچار فرانسه» که محبوب ما ایرانی ها است، استفاده های عمومی دارند. به طور معمول آچارهای باکیفیت از جنس آلیاژ کرم وانادیوم به روش فورج ساخته می شوند و برای سهولت در تمیز شدن، آنها را پوشش کروم می دهند.
انبر دست
انبر دست ابزاری است از خانواده ابزارآلات دستی که از دو اهرم با یک محور و برای کاربردها و اهداف گوناگون طراحی شده است. از جمله کاربردهای این ابزار دستی می توان به استفاده آن در صنعت الکترونیک، برق و در صنایع تاسیساتی ساختمانی برای لوله کشی و ... اشاره کرد. در واقع طیف وسیعی از این گونه ابزارها در خانواده انبر دست قرار می گیرند و کارهایی از لخت کردن و بریدن انواع سیم برق تا گرفتن وسایل و بریدن و خرد کردن آنها را انجام می دهند.
انواع انبر
انبردست
سیم چین
دم باریک
انبر کلاغی
گاز انبر (گاز آرماتور)
انبر قفلی
انبر پرچ
انبر خار باز کن
انبر خار جمع کن
سیم لخت کن
چکش
چکش یکی از ابزارهای دستی عمومی است و وسیله ای برای وارد کردن ضربه های ناگهانی به یک شیء است. عمده استفاده چکش برای کوبیدن میخ، آهنگری فلزات، ضربه زدن به انواع قلم و همچنین شکستن اجسام مختلف است. این ابزار که در انواع گوناگونی هم ساخته می شوند در بسیاری از مشاغل کاربرد دارد.
چکش از یک قسمت سَری، از جنس فلز و یک دسته غیر فلزی (برای جذب ضربه وارده) تشکیل شده است که با یک گوه مخصوص یا با چسب یا به وسیله هر دو به هم متصل می شوند. قدرت یک چکش از وزن قسمت سری و همچنین طول دسته آن حاصل می شود.
انواع چکش
چکش مسی
چکش دوشاخ
چکش مهندسی
چکش پوسته زدا
چکش نجاری
چکش سر گرد
چکش جوش زدا
چکش آجر
چکش برق کاری
چکش نرم
چکش پونز
چکش آهنگری
بخوانید: ابزار دستی مناسب با کارتان را بیشتر بشناسید
پیچ گوشتی
پیچ گوشتی نیز یکی از ابزارهای پرکاربرد است و برای باز و بسته کردن پیچ ها در اندازه های مختلف کاربرد دارد. برای باز و بست کردن پیچ ها، شاید یک پیچ گوشتی دو سو (سرتخت) و یک پیچ گوشتی چهارسو مشکل شما را حل کند، ولی اگر می خواهید در شرایط خاص جهت باز و بست پیچ های غیر معمول به دردسر نیافتید، حتما یک پیچ گوشتی ستاره ای، پیچ گوشتی شش گوش و یک ست پیچ گوشتی ساعتی هم تهیه کنید. پیشنهاد می کنیم پیچ گوشتی ها را از نوع ضربه خور انتخاب کنید.
انبرقفلی
انبر قفلی نوعی انبر است که می توان فاصلهٔ بین دو فک آن را با استفاده از پیچ استوانه ای که در انتهای آن قرار دارد تغییر داد و سپس آن را قفل کرد. کاربرد معمول این انبر در گرفتن قطعات و باز کردن پیچهایی است که سر آنها خراب شدهاست. همچنین برای نگه داشتن ابزارآلاتی که نیاز به بستن یا باز کردن آنها از دو جهت می باشد به کار می رود.انبر قفلی در جعبه ابزار تمامی حرفه ای ها جای دارد و مانند تمامی انبرها عمل می کند و به نگهداشتن اجسام کمک می کند.
انواع انبرقفلی
انبر قفلی صفحه گیر
انبر قفلی ورق گیر
انبر قفلی با ضامن آلمانی
انبر قفلی فیلتر باز کن
کاتر
در میان ابزارهای ضروری جعبه ابزار، کاتر را فراموش نکنید. از کاتر می توان برای بریدن موکت و حتی پنل های پیش ساخته استفاده کرد. برای حفظ امنیت؛ کاتری را انتخاب نمایید که به دکمه قفل کن اتوماتیک مجهز باشد.
متر
متر در اواسط قرن ۱۸ اختراع شد و برای اندازه گیری طول کاربرد دارد. برای انجام کارهای ساده یک متر فلزی یا روکش دار پی وی سی ۵ یا ۱۰ متری مناسب است. البته امروزه و با پیشرفت تکنولوژی متر لیزری هم ساخته شده اند که کار اندازه را بسیار راحت تر کرده اند.
تراز
تراز ابزاری است برای سنجش زاویه قرار گیری افقی اجسام روی دیوار و یا تعیین کجی یا راستی دیوار خانه ها، و بیشتر در ساختمان سازی کاربرد دارد. در تراز از یک حباب که درون مایع شناور است و داخل یک حباب شیشه ای قرار دارد و برای نمایش زاویه استفاده می شود.
تهیه و تنظیم: مجتبی حافظ زاده